Magazines + Newspapers

Joepie

May 21st 1978
ONDANKS DOODSBERICHTEN
EN
SPLITGERUCHTEM…

BLONDIE EN
DEBBIE HARRY
LEVENDIGER
DAN OOIT!

Het is natuurlijk niet eerste keer dat geruchten over vermeende dode popsterren de ronde doen. Dit jaar zou Paul McCartney al elf jaar moeten begraven zijn, maar dat hij nog altijd springlevend is, heeft hij de laatste maanden wel bewezen. Daarom kunnen we ook de tientallen Blondie-fans, die ons de hele week hebben opgebeld, gerust stellen. Nee, Debbie Harry is niet dood. Wie deze kwakkel heeft uitgevonden, heeft in elk geval een kettingreaktie veroorzaakt. Maar daar blijft het dan ook bij.

DERDE ELPEE IN VOORBEREIDING

Nee, het gaat uitstekend met Debbie. Met de hele groep trouwens, want het geroddel over ruzie binnen Blondie slaat ook al nergens op. De twee meest recente aanwinsten, gitarist Frank ‘The Freak’ Infante en bassist Nigel Harrison, hebben zich volledig geintegreerd binnen de oude kern die bestond uit Debbie, Haar vriend Chris Stein, Jimmy Destri en Clem Burke. Die laatste twee beseffen zelf wel dat het normaal is dat het duo Debbie-Chris het meest in de belangstelling komt. Ze hebben er al lang mee leren leven, en wat sommige persbronnen ook mogen uitkramen, ze lijden er helemaal niet onder. Vooral toetsenman Jimmy moet voor het ogenblik wel in zijn nopjes zijn. Een paar maanden geleden keek hij al vol verwachting uit naar de sessies voor de derde Blondie elpee die nu volop in gang geschoten zijn. Jimmy wou er een aantal nieuwe technische snufjes uitproberen zoals hij ook op de twee eerste platen al voor een paar verrassende effekten heeft gezorgd. Ook Chris is in zijn sas. Door het aantrekken van Frank als tweede gitarist krijgt hij meer speling. “Ik kan me nu meer op solowork konsentreren”, zegt hij, “en dat kan alleen maar het hele Blondie-geluid ten goede komen.” Voor de nieuwe elpee doet Blondie geen beroep meer op producer Richard Gottehrer, die de eerste twee voor zijn rekening nam. “Er is niets speciaals ann de hand”, verklaart Chris, “Richard is een goeie producer en misschien gaan we in de toekomst wel weer samenwerken. Maar het kan nooit kwaad om eens iets nieuws uit to proberen. Dus laten we hem nu even met rust.” Over het materiaal op de nieuwe elpee wordt weining gelost. We weten dan ook niet of het allemaal eigen komposities zullen zijn, of dat er teruggegrepen wordt naar een oude kraker zoals het vijftien jaar oude “Denis”. Over “Denis” gesproken: Blondie’s eerste Europese hit is een onverbiddelijke kraker geworden. In Engeland alleen gingen zowat een miljoen eksemplaren over de toonbank en in Nederland en Belgie werden de vijf nullen al bereikt. In die beide landen werd de “Plastic Letters” elpee ook met goud be kroond.

NIEUWE HIT VAN EX-LID
De opvolger van “Denis” werd ook van “Plastic Letters” gehaald. Toeval of niet, het is opnieuw geen kompositie van een van de huidige leden maar wel het laatste liedje dat de oude Blondie-bassist Gary Valentine schreef voor hij uit de groep stapte. “Presence Dear” – voluit eigenlijk “I’m Always Touched By Your Presence Dear” – is het meest geschikte nummer om het sukses van “Denis” te evenaren. Een hit wordt het in elk geval. Als we er ook nog “In The Flesh”, een nummer een in Australie, en “Kidnapper”, een hit in Japan, bijtellen, heeft Blondie in enkele maanden tijd al vier keer in de roos geschoten. Niet slecht voor een groep die een jaar geleden enkel bij de fervente ‘new wave’-fans zijn aanhangers moest zoeken. Het moeilijkste moet echter nog komen: in eigen land staat Blondie nog maar aan het begin van een lange weg. Hun “Plastic Letters” is wel nipt in de elpee-top vijftig binnengekomen, maar van de volledig Engelstalige versie van “Denis” is voorlopig nog geen spoor. Het blijft moeilijk voor de Amerikaanse nieuwe groepen om in eigen land door te breken. Met hun elpee staan Debbie en haar vijf gezellen in elk geval al verder dan the Ramones of the Talking Heads, die buiten New York nog steeds niet aanvaard worden. Het is dan ook makkelijk te begrijpen dat Blondie het voorlopig meer bij Europa houdt. In de eerste helft van juli mogen we de groep waarschijnlijk weer bij ons verwachten. De Groenoordhallen in Leiden lijken nu al vast te liggen. Voor andere konserten in Nederland en Belgie moeten we nog even wachten. Wij liggen er nu al wakker van, en ook voor Blondie zal het een prettig weerzien worden. Tenslotte is de trein toch hier beginnen lopen en daar zijn we niet weinig trots op.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button