Magazines + Newspapers

Joepie

27th April 1980

Pages 12-13 + center double-page poster

Het grote geluk van Debbie en Chris

“We zijn al zolang gelukkig dat we zelfs bijgelovig worden”
Verhoudingen tussen artiesten houden nooit lang stand. De veelvuldige uithuizigheid, de lange toernees en de eenzame nachten in buitenlandse hotelkamers zijn geenszins van aard om een relatie te bestendigen. Debbie Harry heeft het desondanks toch aardig aan boord weten te leggen. Met haar vaste vriend Chris Stein trekt ze reeds 6 jaar op, delen samen lief en leed met Blondie en niets laat voorzien dat er een kink in de kabel zal komen. Het geheim van Blondie. Het grote geluk van Debbie en Chris.

SCHOORVOETEND
Debbie (34) en Chris (28) herinneren zich nog levendig hoe ze mekaar voor het eerst ontmoetten. “Wanneer ik Chris tegen het lijf liep was ik op zoek naar iemand die me als een persoon zou behandelen en niet als een speelgoedpop. Ik had nood aan een vaste relatie en was het grondig beu voor liefje van een nacht door te gaan. Maar er zijn weinig mannen die daar aan voldoen”, vertelt de blonde prinses van de hedendaagse pop.
De zangeres van “Denis”, “I’m Gonna Love You Too” en “Atomic” had zich in haar jeugdjaren immers een zware reputatie opgebouwd. Ze hing dagen en nachten rond in de beruchte klubs van de New-yorkse achterbuurten. Ze had een tijdje samengewerkt met de folkgroep Wind In The Willows, doch ze vond er moeilijk zichzelf. Ze was op zoek naar iets “harder, sneller en opwin dender”. Tussendoor fungeerde ze als dienster en gelegenheidsgroepie in de bekende CBGB’s, waar ooit de Ramones en Talking Headshun eerste muzikale stappen zetten. Vooral de New York Dolls, een punk-groep avant-la-lettre van David Johanssen, konden bij haar steeds onderdak krijgen. In 1973 voegde ze zich bij de meisjesgroep de Stilettos, die rauwe en ongezouten punk op het programma hadden. Op die manier kwam ze in kon takt met Chris. “Een vriend van me vrijde reeds een tijdje met een van de meisjes uit de band nam me op een avond mee naar een optreden van de Stilettos. Het is daar dat alles begon,” aldus Chris.
De kennismaking verliep echter niet zo vlot. Chris: “Het was niet direkt wat je liefde op het eerste gezicht zou kunnen noemen. Het had meer de schijn van een primiteve verliefdheid. Ik was gewoon stapel van Debbie, haar uiterlijk haar zingen, haar aantrekkingskracht. Ik was er helemaal onderste boven van.”
Chris klopte met zijn gevoelens niet op een stenen muur. Debbie had hem in het publiek opgemerkt. “Ik kon zijn gezicht niet zo best zien omdat hij ergens in een hoekje nogal verdoken zat. Het enige wat ik zag was zijn haar, zijn schouders, zijn rug en zijn armen. Gedurende het optreden voelde ik hoe hij voortdurend naar me zat te staren. Het was heel intens en verwarrend. Ik ging onbewust naar hem kijken en voor hem zingen.”

RUZIE
Twee jaar later maakt Chris Stein zelf deel uit van de Stilettos. Debbie was intussen leadzangeres geworden en de naam van de groep veranderd in Blondie, vanwege de kleur van haar haren. In de tijd die volgde, had de groep zich een stevige reputatie opgebouwd in de middens van de New-yorkse punks. Daar bleef het echter bij. Zij slaagden er vooralsnog niet in elders van de grond te komen. Debbie en Chris hadden het moeilijk om de eindjes aan mekaar te knopen.
Debbie: “Het was een harde periode. We hadden helemaal niets. Om toch niet van honger om te komen, werkte ik dan enige tijd als barmeid… Ik had me een tweedehandswagen aangeschaft, die we met wat kunst en vliegwerk rollende hielden en waarmee we de installatie van de band vervoerden. De buurt waar we woonden, puilde uit van de misdadigheid, je voelde je geen moment veilig. We waren zelfs verplicht de motorkap van de wagen met kettingen vast te maken. Anders hadden ze zeker de batterij er uit gehaald. We traden enkel tijdens de weekends op en we waren dolgelukkig wanneer we 3500 frank tussen ons konden verdelen. We moesten dus de broeksriem vaak wat aanspannen.”
De relatie tussen Debbie en Chris is vrij stabiel te noemen, iets wat nog verbeterde sinds de groep meer sukses kreeg. Debbie: “Wanneer we het financieel moeilijk hadden, vochten we meer. Soms gingen we zelfs op de vuist met mekaar.”

HUWELIJK
Vandaag hebben ze het heel wat ruimer. Toch laten ze zich niet tot buitensporigheden verleiden. Het koppel betrekt een komfortabele flat in Manhattan, die eenvoudig bemeubeld en gedekoreerd is. Zowel Chris als Debbie zijn liefhebbers van een gezonde voeding. In dure restaurants zul je ze zelden of nooit aantreffen.
Ze veroorloven zich zelfs geen eigen auto en slingeren in de stad rond op een heuse motor. Debbie is uiteraard heel opgetogen nu ze een eigen vertrek Heeft.
“Vroeger woonden en leefden we enkel in hotelkamers. We waren konstant op toernee en dat was afschuwelijk. Het is geweldig een eigen huis te hebben. Ik kook heel graag, maar eigenlijk kennen we geen echte roetine. Ik ben zelfs een slordige huisvrouw. Ik heb een grondige hekel aan opruimen. We houden beiden van de maneschijn en neonlicht. Veel liever dan zonnebaden. We houden van New York, je vindt er alles waarvan je maar kan dromen en alles draait er 24 uur op 24 op volle toeren.”
Ondanks het feit dat ze reeds 6 jaar samenwonen, voelt geen van beiden de behoefte om te huwen. Debbie: “De mensen vragen steeds wanneer we gaan trouwen. Gewoonlijk maken we er ons dan met een grapje vanaf. Ik draag steeds een ring en vertel hen dan dat het een verlovingsring is, maar eigenlijk heb ik hem reeds van voor de tijd dat ik Chris ken. Ik bedoel, want zou er gebeuren wanneer we huwden en ontdekten dat we er niet zo gelukkig met waren?
Nu voel ik nog steeds een zekere vrijheid.”
“Een huwelijk is voor een meisje altijd verbonden geweest met een ekonomische noodzakelijkheid. Een vrouw had zogezegd iemand nodig om op haar te letten en de rekeningen te betalen. Wel, dat mogen ze van mijn part gerust voor zich houden. Chris is een echte man, maar hij houdt ervan dat ikzelf de rekeningen vereffen.”
Chris Stein vroeg Debbie ooit, toen ze mekaar nog maar pas kenden, of ze met hem wou trouwen. Daar ging ze niet op in. “Ik ben tegen het huwelijk als instituut. Ik ben tegen de idee dat een vrouw afhankelijk moet zijn van een man om te overleven.” En Chris gaat daarmee akkoord: “We zijn al zolang gelukkig dat we zelfs bijgelovig worden. We vragen ons af of een huwelijk niet alles in de war zou sturen.”

KINDEREN
Haar ontmoeting met Chris Stein heeft duidelijk vorm gegeven aan Debbies karriere en leven. Toch ontkennen ze beiden dat Chris alleen de lakens uitdeelt. Chris: “Debbie heeft evenveel invloed op mij als ik op haar.”
Beiden zijn dol op kinderen. Debbie: “Mijn moeder zou graag kleinkinderen hebben. Ik weet wel dat rock’n’roll en babies niet samengaan, maar iedereen heeft toch het recht te doen wat hij of zij wil.” Chris besluit: “We zijn heel gelukkig. In het begin hadden we problemen, maar dat kwam door het gebrek aan geld, het uitblijven van sukses en de fase van elkaar beter leren kennen. De problemen die we tegenwoordig ervaren zijn van een verschillende aard. De druk van het sukses is enorm. We worden voortdurend door iedereen op de huid gezeten. Soms zou je er gek van worden. Maar we hebben mekaar en we weten dat we er steeds mee kunnen kappen als het teveel worden. We kunnen steeds iets anders proberen. Wij tweetjes, is het enige wat telt.”

FILMPROJEKTEN BIJ DE VLEET
Het ziet er inderdaad naar uit dat Chris en Debbie voor enige tijd het geweer van schouder zullen veranderen. Een nieuw album zal nog verschillende maanden op zich laten wachten (wel wordt een verzamelelpee gepland voor het najaar) en een toernee zit er pas voor einde ’80 in. Chris houdt zich in tussentijd bezig met produktiewerk, o.a. voor beginnende bands als de Lounge Lizzards en Casino Music. Verder was hij verantwoordelijk voor het hoesontwerp van de nieuwe plaat van Robert Fripp. En natuurlijk zijn en filmprojekten.
Eerst is er de prent “The Roadie” waarin Blondie een half uur te zien is, naast Alice Cooper en Roy Orbison. Maar daar blijft het niet bij. Ze zijn momenteel druk op zoek naar een skript waarin Debbie als een volwaardige aktrice aan bod zou komen. Op die manier kan haar grootste hartewens in vervulling gaan… in de voetsporen treden van Marilyn Monroe. Blondes have more fun.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button