Magazines + Newspapers

Muziek Expres

June 1983

Pages 24, 25, 27

‘HET IS ALSOF IK OPNIEUW MOET BEGINNEN’

Na het-overigens nooit officieel geworden-uiteenvallen van haar band, ziet Debbie Harry het leven niet bepaald door een rose bril…

Foto’s Brian Aris/Sunshine

DEBBIE HARRY is zo boos en verdrietig dat ze heeft besloten om nooit meer te gaan zingen. Deze en andere geruchten doen de ronde sinds de band Blondie niet meer bestaat. Wat daar allemaal van waar is, verklapt Debbie liever zelf…

Haar schitterend ingerichte appartement, dat ze sinds twee jaar in New York met haar vriend Chris Stein bewoont, ziet er heel gezellig uit. Veel gouden platen aan de wand, veel gewone elpees in de kast, twee poezen die krijsen om eten en overal gezellige troepjes. Wel even wat anders dan wat Muziek Expres aantrof tijdens een eerdere visite. Toen leek het alsof er niemand woonde. Zelfs het plastic zat nog over de drie-zitsbank heen. “Ach, Chris en ik waren er toen nooit vanwege de band. We zaten meer in het buitenland dan thuis,” veront-schuldigt Debbie zich. “Ik ben nu elke dag thuis, vandaar dat er een heleboel veranderd is. Ik vind dat het gezellig moet zijn. Veel troep, als het maar schoon is, dan maakt het mij niks uit.” Ze schenkt koffie in, geeft de Siamezen wat kattebrokjes, nestelt zich in de grote warme bank en zegt dan: “Ik vind het leuk dat jullie zijn gekomen. Holland is altijd heel trouw geweest, ook toen het allemaal wat minder ging met Blondie. De rest van al die vriendelijke journalisten waren alleen maar in me geinteresseerd toen we hits hadden. Maar ik moet niet klagen. Ik wist dat dit eens zou gaan gebeuren. Chris heeft me er vaak voor gewaarschuwd. Ik geloofde het pas toen het gebeurd was…” Triest kijkt Debbie Harry voor zich uit. Ze zegt niets, het is doodstil in huis. Plotseling verbreekt ze die stilte en zegt: “Stel mij maar een vraag.”
Vragen genoeg, Debbie. Vertel eens, waarom is er nooit officieel gezegd dat Blondie uit elkaar is gegaan?
“Omdat we niet wilden dat het definitief zou zijn,” zegt ze. “Als je de wereld gaat vertellen dat Blondie niet meer bestaat en je komt een paar maanden later ineens met een elpee op de proppen is dat toch raar?” Maar is het nou wel of niet definitief?
“Het ziet er naar uit dat Blondie voorgoed verleden tijd is,” zegt ze zachtjes. “ledereen is met zulke verschillende dingen bezig. Chris bijvoorbeeld heeft zijn eigen platenmaatschappij Animal Records.”
Waarom besloten jullie eigenlijk te stoppen?
“Om de simpele reden dat het publiek ons niet meer zo zag zitten. Dat klinkt hard maar het is niet anders. We hebben zelfs een hele tournee moeten afzeggen omdat er geen kaartjes werden verkocht.”

Debbie Harry laat duidelijk merken dat ze het heel moeilijk heelf gehad de afgelopen tijd, ook al omdat er nog heel wat meer aan de hand was. En dat had te maken met haar solo-uit-stapje.
Debbie: “Ook mijn solo-elpee “Koo Koo” is een grote flop geworden. Daar ben ik echt stuk van geweest. Ja, en dan is het net of al die prachtige successen met Blondie allemaal voor niets zijn geweest. Ik weet nu dat succes van de ene op de andere dag afgelopen kan zijn. Het is net een zeepbel. Het stelt helemaal niets voor, helaas. Je kan er niet op blijven teren. Denk niet dat ik er nu niet naar verlang, hoor. Ik zou niets liever willen. Ik verlang er heel erg naar. Bekend zijn zegt namelijk niets. Op straat word ik nog steeds elke dag herkend. Maar wat heb je eraan als niemand je muziek goed vindt. In het begin zong ik niet eens meer onder de douche. Ik kon geen liedje meer uit mijn strot krijgen. Alle Blondie-platen en mijn eigen elpee heb ik weggedaan. Ik wilde er niets meer van weten. Daar ben ik nu wel overheen. Ik zit elke dag weer een paar uur achter de piano en maak nieuwe liedjes. Er zitten een paar goede tussen, dat weet ik zeker. Het is net alsof ik opnieuw moet beginnen, hè. Nou, dan maar opnieuw.Ik weet dat ik het han…”

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button